top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΤρυγώνη Παναγιώτα

Πόσο σχετίζεται η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας με την υψηλή αρτηριακή πίεση;



Πολλές μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις ή προσεγγίσεις του τρόπου ζωής φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Σε μη υπερτασικά άτομα, αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην πρόληψη της υπέρτασης με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη καθυστέρηση στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης που σχετίζεται με την ηλικία. Σε υπερτασικά άτομα, αυτές οι μη φαρμακολογικές θεραπείες μπορούν να χρησιμεύσουν ως αρχική θεραπεία σε πρώιμη υπέρταση πριν από την προσθήκη του φαρμάκου και ως ένα συμπλήρωμα στη φαρμακευτική αγωγή σε άτομα που ήδη λαμβάνουν το φάρμακο θεραπείας.

Συνολικά, τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν σθεναρά την υπόθεση ότι πολλαπλοί διαιτητικοί παράγοντες επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και ότι τροποποίηση της δίαιτας μπορεί να έχει ισχυρά και ευεργετικά αποτελέσματα για το γενικό πληθυσμό.


Αυτές οι αλλαγές συμπεριλαμβάνονται στις εξής οδηγίες:


Μειώστε την πρόσληψη νατρίου


Αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν την μείωση της πίεσης του αίματος μέσω της μείωσης του διαιτητικού νατρίου. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή του American Heart Association για τον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού έως 6 γρ ανά ημέρα ή του νατρίου έως 2,4g ανά ημέρα (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Για την επίτευξη αυτού του στόχου , οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και να περιορίσουν την ποσότητα αλατιού που προστίθεται στα τρόφιμα. Σημαντικό είναι να επιλέγουν λιγότερο επεξεργασμένε τρόφιμα όπου υπάρχει κρυμμένο αλάτι κι αν τα επιλέγουν να κάνουν ανάγνωση των ετικετών τους πρώτα.


Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος


Η απώλεια βάρους είναι ένα αποτελεσματικό μέσο μείωσης της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Για κάθε κιλό σωματικού βάρους που χάνεται, αναμένονται μειώσεις της διαστολικής και συστολικής πίεσης της τάξης του 1mmHg. Επιπλέον έχει συνεργατικό αποτέλεσμα με τη φαρμακευτική θεραπεία, επειδή μπορεί να μειώσει την δόση ή τον αριθμό των φαρμάκων που απαιτούνται. Υπερτασικοί ασθενείς που ζυγίζουν πάνω από το 115% του ιδανικού τους βάρους θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.


Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ


Η σχέση ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (συνήθως ≥3 ποτά ανά ημέρα), και την αυξημένη αρτηριακή πίεση έχει αναφερθεί σε ένα μεγάλο αριθμό μελετών. Η πρόσληψη αλκοόλ θα πρέπει να περιοριστεί σε όχι περισσότερο από 2 ποτά την ημέρα για άνδρες και 1 ποτό την ημέρα για γυναίκες.


Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα


Η μέτρια φυσική δραστηριότητα που ορίζεται ως 30-45 λεπτά σε έντονο περπάτημα τις πιο πολλές μέρες της εβδομάδας, συστήνεται ως επιπρόσθετη θεραπεία για την υπέρταση.

Υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου μειωμένου σε λίπος που δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.


Η μελέτη της Δίαιτας των Διατροφικών Προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της Υπέρτασης ( DASH ) δείχνει ότι αυτό το μοντέλο διατροφής μειώνει την αρτηριακή πίεση τόσο σε μη υπερτασικά όσο και υπερτασικά άτομα. Αυτό το διατροφικό πρότυπο επικεντρώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά (5 έως 9 μερίδες/ημέρα) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (2 έως 3 μερίδες/ημέρα). Περιλαμβάνει ολικής άλεσης σπόρους, πουλερικά, ψάρια , και ξηρούς καρπούς και είναι μειωμένη σε λιπαρά,

κόκκινο κρέας, γλυκά, και σακχαρούχα ποτά . Η δίαιτα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Krause’s Θεραπευτική Διατροφή, Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, 2008

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page